ליצירת קשר
המידע מבוסס על ספרה של דר' דורית אמיר: להיפגש עם הצלילים-תרפיה במוסיקה.
תרפיה במוסיקה היא תהליך טיפולי בו התרפיסט יוצר קשר עם מטופל - אדם (ילד או מבוגר) שבא לקבל עזרה מקצועית בשל הפרעות, בעיות, מצבי מצוקה או משברים - בין שהם פיזיים ובין שהם נפשיים, שכליים, התנהגותיים, חברתיים, תקשורתיים וכו'. השימוש שעושים המטופל והמטפל במילים, במוסיקה ובאלמנטים מוסיקליים תוך שימוש בכלי נגינה שונים מביאים לחוויות מוסיקליות וגורמים להתקדמות ושינוי.
הקשר בין המטפל למטופל נוצר באמצעות מוסיקה ומילים. מטרת הטיפול היא לשנות סימפטומים פתולוגיים, דפוסי חשיבה והתנהגות הרסניים ולחזק צמיחה והתפתחות אישית על מנת לממש את הפוטנציאל האישי של אותו מטופל.
המוסיקה היא אמנות המאפשרת הבעה, קשר ותקשורת אנושיים. הטיפול נשען על עשייה מוסיקלית, הכוללת שימוש במוזיקה חיה - אלתור, ביצוע, הלחנה ושירה, ושימוש במוסיקה מוקלטת - האזנה למוסיקה. השימוש במוסיקה נעשה על מנת להעמיק, להרחיב ולדרבן את התהליך הטיפולי ולהגיע לשינויים סובייקטיביים בעולם הפנימי והבין-אישי של המטופל, בהתנהגותו ובתפקודיו.
השינוי בחדר טיפול ומחוצה לו חייב להיות תרפויטי בטבעו, כלומר עליו להתייחס ספציפית לבעיה שהמטופל הביא לטיפול, ומטרתו להביא את המטופל קרוב יותר למצב של בריאות. התרפיסט במוסיקה צריך להיות בעל ידע ומיומנות הנדרשים כדי להגיש את העזרה המקצועית הדרושה. לשם כך עליו להיות בוגר תכנית לימודים בתרפיה במוזיקה ולקבל הכרה במעמד על-ידי האיגוד המקצועי והרשויות המתאימות.
בראש ובראשונה הקצב (ואחריו המלודיה) כאלמנט הבסיסי ביותר המגדיר מוסיקה יוצר באופן ישיר תחושת ביחד. הפעמה הבסיסית נותנת תחושה של מסגרת קבועה המקנה ביטחון, איזון ושליטה. הקצב מעורר באדם את תהליכי החיים הבסיסים המודעים והלא מודעים, הפועלים בקרבו וממקדת ומחזקת את תחושת החיים שבו. בפעילות קצבית ניתן להגיע לתחושת לכידות חזקה וקירוב לבבות ובמקביל גם לשחרור מתחים ופורקן.
בחדר הטיפול הרגשי של תלמוד התורה "אוהל אשר" השימוש במוסיקה מוצע למטופלים כחלק ממגוון האומנויות העומדות לרשותם, ומהווים כולם אמצעים עוקפי שפה המאפשרים לחתור יחד עם המטופל לקראת צמיחה והתפתחות אישיים. המטופל הוא זה אשר בוחר באמצעי דרכו יעבוד, וטיפול אשר החל בנגינה משותפת- יכול להמשיך במשחק סימבולי, בשימוש בחומרי אמנות, או אף בשיחה ישירה ובלתי אמצעית.
בתפיסה הטיפולית של "אוהל אשר" הטיפולים אינם נשארים ב'וואקום הטיפולי'- בחדר הטיפול, אלא מתקיים שיתוף פעולה מלא בין המטפל, ההורים, הצוות החינוכי, ובשעת הצורך- אף עם גורמי רווחה וכיו"ב, מתוך אמונה כי רווחתו של הילד תלויה בראיה רחבה של מצבו הכוללת את כל מעגלי חייו.
תמר סטשבסקי,
מרפאה במוסיקה ב"אהל אשר"